دو شنبه 27 خرداد ماه 1398  -  Monday, June 17, 2019
eco 1pegah
اخبار برتر
2
دو شنبه 19 فروردين ماه 1398 ساعت 7:22

حذف تدریجی شیر از سبد غذایی ایرانیان

تربیت فرزندان یکی از مهمترین و اصلی ترین وظایف والدین است، اما در کنار آن، تربیت تغذیه ای کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که توان جسمی انسان در دوران کودکی شکل می گیرد و شیر یکی از مواد غذایی بسیار تاثیرگذار و مورد تاکید تمام پزشکان در این زمینه است.

 اهمیت تغذیه ای شیر تا جایی است که در چند سال اخیر وزارت آموزش و پرورش برنامه توزیع شیر در مدارس را اجرا کرده و اجرای این برنامه رضایت بخش بوده است.


یکی از مسایل مهم در تغذیه شیر عدم تمایل کودکان و حتی برخی از بزرگسالان است که به گفته کارشناسان تغذیه، این بی میلی به تربیت غلط تغذیه ای افراد در کودکی برمی گردد.


برخی از کارشناسان تغذیه بر این باورند که مشکلات اقتصادی و گرانی باعث شده تا شیر که مهمترین منبع غذایی تامین کلسیم مورد نیاز انسان است، به تدریج از سبد غذایی ایرانی ها حذف شود در حالی که باید دولتمردان درصدد باشند حتی شرایط بد اقتصادی تاثیری در کاهش مصرف این ماده غذایی در میان خانوارها نداشته باشد.


در برخی از کشورها شیر دارای ارزش غذایی بسیار بالا به راحتی در دسترس افراد قرار می گیرد به گونه ای این ماده غذایی یکی از مواد اصلی سبد غذایی به شمار آمده و به هیچ عنوان حذف نمی شود؛ این در حالی است که بر اساس آمارها سرانه مصرف سالانه شیر از 100 به 70 کیلوگرم در یک سال اخیر در کشور کاهش یافته است که با توجه به افزایش بهای این ماده غذایی احتمال کاهش بیشتر نیز وجود دارد، این مساله می تواند به سلامت جامعه لطمه زند و افراد را در معرض انواع بیماری ها قرار دهد.


ارزش غذایی شیر بسیار بالا است و کارشناسان تغذیه بر این باورند که چربی شیر به دلیل دارا بودن 10 تا 15 درصد اسیدهای چرب کوتاه زنجیره قابلیت هضم بالایی دارند، همچنین چربی شیر حاوی اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز بدن است و پروتئین های شیر منبع مهمی در تامین پروتئین مورد نیاز روزانه بدن هستند.


آنان می گویند: نیم لیتر شیر 20 تا 25 درصد از کل پروتئین مورد نیاز روزانه افراد بالغ را تامین می کند و حاوی مقادیر قابل توجهی از تمام اسیدهای آمینه ضروری بدن است، با مصرف سه تا چهار واحد شیر و فرآورده های لبنی حدود صد درصد از کل نیاز روزانه بالغین به کلسیم برآورده می شود. دریافت کافی کلسیم در برنامه غذایی روزانه برای پیشگیری از پوکی استخوان ضروی است.


مرتضی صفوی متخصص تغذیه در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: فرآورده های لبنی مانند شیر یکی از غنی ترین منابع تامین کلسیم بوده و نیازهای ما را تامین می کنند.


وی با بیان اینکه کلسیم در بدن کارهای زیادی می تواند انجام دهد، اظهار می دارد: کلسیم نیز برای لخته شدن خون و بهبود زخم، حفظ فشار خون طبیعی و انقباضات عضلانی از جمله ضربان قلب مهم است.


صفوی می افزاید: شیر یک منبع غنی از کولین بوده، کولین یک ماده مغذی برای حمایت از خواب راحت و حرکات بهتر عضلات و یادگیری و حافظه است و کمک می کند تا ساختار غشاء سلولی حفظ شده و انتقال دهنده های عصبی بهتر کارشان را انجام دهند.


وی تصریح می کند: مصرف بهینه پتاسیم با کاهش خطر سکته مغزی، بیماری قلبی، فشار خون بالا و محافظت از توده عضلانی همراه بوده، به علاوه پتاسیم در حفظ تراکم استخوانی یا کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه موثر است.


این متخصص تغذیه خاطرنشان می کند: این ماده غذایی همچنین نقش مهمی در جذب کلسیم و عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد، کمبود ویتامین D با پوکی استخوان، افسردگی، خستگی مزمن، درد عضلانی، سندروم قاعدگی، فشار خون بالا و سرطان سینه و کولون همراه است.


صفوی ادامه می دهد: شیر دارای میزان کمی ویتامین E است اما با غنی سازی شیر میزان این ویتامین در این نوشیدنی مفید بالا می‌رود.


این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه ویتامین E یک آنتی‌اکسیدان قوی است و رادیکال‌های آزاد را از بین می‌برد، می افزاید: این ویتامین عامل مهمی برای جلوگیری از ضعف و سستی عضلات است و می‌تواند مقاومت بدن را افزایش داده و از ضعف و سستی جلوگیری کند.


صفوی خاطرنشان می کند: همچنین نقش مهمی در مقابله با کم خونی، جلوگیری از مشکلات کبد و کلیه‌ها در بزرگسالی ایفا می‌کند و آهن کار سوخت و ساز خون و انتقال انرژی را برعهده دارد و می‌تواند به رشد کودکان کمک به‌سزایی داشته باشد.


وی با بیان اینکه مصرف شیر عامل مهمی برای تقویت هوش و قدرت یادگیری است، می گوید: آهن می‌تواند به درمان کم‌خونی هم کمک کرده و یکی از عوامل مقابله با این بیماری باشد و آهن موجود در شیر غنی شده به کودکان کمک می‌کند که احساس خستگی نکنند.


صفوی تصریح می کند: شیر غنی شده منبع مناسبی برای تامین روی بوده و نقش مهمی در افزایش سطح و کارکرد ایمنی بدن و همچنین در جذب مواد سمی و دفع آن از بدن دارد.


وی ادامه می دهد: این نوشیدنی سرشار از کلسیم و فسفر است. این مواد برای سلامت دندان و رشد دندان کودکان بسیار مهم است و یکی از مهم‌ترین پروتئین‌های موجود در شیر غنی شده کاسئین است این ماده کمک می‌کند تا یک لایه نازک روی سطح مینای دندان کودک شما ایجاد شود و مانع از بین رفتن کلسیم و فسفر جلوگیری می‌شود.


صفوی تاکید می کند: افراد مصرف روزانه شیر را از سبد خانوار حذف نکنند و با تنظیم شرایط اقتصادی خود لازم است مایحتاج غیرضروری را حذف و این نوشیدنی مفید را استفاده کنند.
لطفا ایمیل واقعی خود را وارد نمائید زیرا بلافاصله پس از انتشار نظرتان موضوع به وسیله ایمیل به اطلاع شما رسانده خواهد شد.
روغن اویلا/ صنعت غذایی کوروش
زرفروکتوز1
روغن نازگل
haraz1
ghoncheh
شیرین عسل1
نظرسنجی
عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در تنظیم بازار مواد غذایی را چکونه ارزیابی می کنید؟
اشتراک فودپرس
جهت دریافت آخرین اخبار
اطلاعات خود را وارد فرمایید
لغو عضویت
packagingart
صنایع غذایی ب آ
آب معدنی واتا
صنایع غذایی دلوسه
تک ماکارون
زر ماکارون
انجمن آبها معدنی  و آشامیدنی ایران
گروه صنعتی نان سحر
رستوران حاج محسن1
تیتر20
ارسال پیامک
گروه صنایع  غذایی نان آوران
گروه صنعتی پارس استا
آرد سازی پوسان
vioni
صنایع غذایی مسرور
صنایع غذایی سحر همدان
آیدین
انجمن صنفی صنایع روغنکشی ایران