یک بام و دو هوای قیمت گوشت در قصابی‌های زنجان/ پای نظارت‌ها همچنان لنگ‌ می‌زند

این روزها قصابی‌های مرکز استان زنجان با پدیده‌ای به نام "چند نرخی" مواجه هستند که متاسفانه این موضوع ثابت می‌کند ضعف نظارتی از بازار در استان حاکم است.

 درپی اصلاح نرخ ارز ترجیحی در ایران با توجه به سیاست توزیع عادلانه یارانه‌ها از سوی دولت اگرچه برنامه‌ریزی‌های مشخصی برای مدیریت بازار از سوی مسئولان انجام شده اما با درنظر گرفتن گستردگی بازار برخی واحدهای صنفی همچنان نسبت به رعایت اصول و قیمت‌های مصوب کوتاهی‌ کرده و قیمت‌ کالاهای خود را براساس منافع شخصی به مشتریان اعلام می‌کنند.

این درحالی است که گوشت قرمز اگرچه مستقیم در این زمینه قرار ندارد اما براساس سیاست دولت در مدیریت بازار نهاده‌های دامی این کالا نیز بعضاً دستخوش تغییر قیمتی شد تاجایی که نرخ مصوب از سوی مسئولان دولتی رسماً تعیین و به تمامی واحدهای صنفی ابلاغ شد اما بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد در شهر زنجان برخی واحدهای صنفی به نرخ‌های مصوب برای گوشت قرمز توجهی نداشته و متناسب با سیاست‌های کسب و کار خودشان قیمت به مشتری اعلام می‌کنند .

اینگونه‌ که این روزها به هر یک از قصابی‌های شهر زنجان که سر بزنید، روی تابلوهای سفید رنگشان، نرخ جدید اعلام شده توسط اتحادیه را نصب کرده‌اند اما به وقت خرید که می‌رسد در برخی از این واحدهای عرضه کننده، به بهانه گوشت پاک شده و خالص نرخ یک کیلوگرم گوشت به  240 تا 250 هزار تومان هم می‌رسد و این در حالی است که نرخ جدید گوشت قرمز در استان زنجان بالغ بر 198 هزار تومان اعلام شده است.

گوشت قرمز با نرخ جدید عرضه می‌شود

رئیس اتاق اصناف استان زنجان متولی تامین دام سبک و سنگین را سازمان جهاد کشاورزی استان دانست و اظهار داشت: این سازمان از وضعیت کلی دامداری‌ها و گاوداری‌ها مطلع است اما با این حال همه می‌دانند که استان در حوزه دام سبک کاملاً خودکفا است.

سید محمود موسوی، با بیان اینکه نیاز استان زنجان به دام سنگین از طریق سایر استان‌ها همچون قزوین تامین می‌شود، افزود: با افزایش قیمت نهاده‌های دامی، قیمت دام در حوزه عرضه احشام نیز رشد یافت و بر این اساس نرخ جدیدی به قصابان برای عرضه گوشت قرمز اعلام شده است.

موسوی با اشاره به اینکه ما دامداری صنعتی متعهد به آن صورت در استان نداریم و اگر دامدار و کشاورز دام خود را عرضه نکند، ما معطل خواهیم ماند، ادامه داد: نرخ جدید گوشت زیر نظر سازمان جهاد کشاورزی و اتحادیه قصابان پس از آنالیز معیارها و موارد مختلف، اعلام شده است.

وی با تاکید بر اینکه مشکل اصلی در افزایش نرخ گوشت، افزایش قیمت نهاده دامی است، یادآور شد: قصابان در سطح استان با مجوز اتحادیه اقدام به افزایش قیمت نموده‌اند.

با افزایش قیمت غیرقانونی برخورد می‌کنیم

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان ضمن تاکید بر اینکه با کسانی که به‌شکل خودسرانه قیمت کالایی را افزایش دهند، برخورد شدید خواهد شد، اظهار داشت: قیمت چهار قلم کالا افزایش یافته و اگر کسی نرخ کالاهای دیگر را افزایش دهد، تخلف کرده است.

ناصر فغفوری، با بیان اینکه هرگونه افزایش قیمت در صنوف و اتحادیه‌ها باید با هماهنگی دستگاه‌های مربوطه و تائید سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان انجام شود، افزود: متخلفان در این زمینه قطعاً اعمال قانون خواهند شد.

قیمت گوشت گوساله 198 هزار تومان

معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در زمینه تغییرات رخ داده در نرخ گوشت قرمز به خبرنگار تسنیم گفت: یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت‌ها در حوزه گوشت قرمز، تغییر نرخ دام زنده است. در واقع با اجرای طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها، قیمت نهاده مورد مصرف دامداری‌ها واقعی سازی شده است، که همین موضوع سبب تغییر بهای تمام شده و در نتیجه قیمت دام زنده شده است.

عبداله جعفری،  تصریح کرد: بر این اساس قیمت دام زنده در سراسر کشور تغییراتی داشته و استان زنجان نیز مستثنی از این تغییرات و افزایش قیمت‌ها نبوده است.

جعفری با بیان اینکه قیمت گوشت قرمز به طور مستقیم با قیمت دام زنده در ارتباط است، یادآور شد: برای گوشت قرمز، قیمت مصوبی ابلاغ نشده و نرخ گوشت توسط اتحادیه مربوطه و بر مبنای بهای دام زنده تعیین و ابلاغ می‌شود والبته دولت نیز روند تعیین قیمت را رصد می‌کند.

وی با اشاره به رصد مستمر قیمت دام زنده توسط کارشناسان، افزود: در حال حاضر قیمت یک کیلوگرم گوشت گوساله بر اساس آخرین نرخ اعلام شده توسط اتحادیه قصابان، 198 هزار تومان در استان زنجان عرضه می‌شود.

جعفری همچنین نرخ هر کیلوگرم گوشت ران گوسفندی نر را 190 هزار تومان و سردست گوسفند نر را کیلویی 180 هزار تومان اعلام کرد و متذکر شد: اگر واحدهای قصابی بالاتر از این نرخ‌ها عرضه کنند، قطعاًً گران فروشی بوده و با متخلفان برخورد جدی صورت می‌گیرد.

زنجان وارد کننده گوشت گوساله است

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز در گفت‌وگو با تسنیم در خصوص میزان تولید گوشت قرمز در استان اینگونه تشریح کرد: بالغ بر 80 درصد از جمعیت دامی استان شامل دام سبک روستایی است.

محمد علی صادقی، با اشاره به اینکه استان با توجه به تعداد جمعیت دامی، بیشتر تولیدکننده گوشت قرمز گوسفندی است، تصریح کرد: سال گذشته بیش از 15 هزار تن گوشت قرمز گوسفندی در استان تولید شد که بالغ بر 12 هزار تن آن مصرف داخلی بوده و مابقی به سایر استان‌ها صادر شد.

صادقی با بیان اینکه ما در حوزه گوشت قرمز گوساله، واردکننده هستیم، افزود: میزان تولیدات استان در این حوزه به اندازه نیازمان برای مصرف نیست در حالی که در گوشت گوسفندی مازاد بر مصرف داریم.

وی همچنین یادآور شد: در حال حاضر دو کشتارگاه صنعتی در استان فعال هستند که با نظارت کامل کشتار دام‌ها را به صورت روزانه انجام می‌دهند.

روزانه 23 تن گوشت در زنجان استحصال می‌شود

مدیرکل دامپزشکی استان زنجان  با اشاره به اینکه یک واحد کشتارگاه صنعتی دام در زنجان وجود دارد، اظهار داشت: تعداد کشتارگاه نیمه صنعتی نیز یک واحد است که بین ابهر و خرمدره به صورت مشترک فعالیت دارد.

محمدباقر حاج کاظمی، متوسط تعداد کشتار دام سبک در این دو کشتارگاه  را 170 راس در روز و متوسط تعداد کشتار دام سنگین را 80 راس در روز اعلام کرد و گفت: متوسط گوشت قرمز استحصالی از کشتارگاه‌های دام 22 تا 23 تن در روز می‌باشد.

مدیرکل دامپزشکی استان زنجان یادآور شد: قسمت اعظم دام سنگین ارجاعی جهت کشتار از خارج استان و عمدتاً از استان قزوین تامین می‌شود.

وی میزان حذف گوشت و آلایش مربوطه به علت مخاطرات بهداشتی  را کمتر از یک درصد دانست و افزود: از نظر ما همین مقدار هم زیاد است و امیدواریم دامداران ما از نظر سواد پرورش دام به قدری ارتقاء پیدا کنند که حذف لاشه و امعا و احشا به صفر نزدیک شود.

حاج کاظمی در زمینه نظارت بر کشتار دام نیز ابراز داشت: بازرسی‌های قبل کشتار، حین کشتار و بعد از کشتار توسط ناظرین بهداشتی و شرعی و تحت نظارت عالیه ادارات دامپزشکی شهرستان‌های مربوط انجام می‌شود.

وی افزود: یکی از اقدامات بهداشتی بعد از کشتار که بسیار حائز اهمیت می باشد، قرنطینه و نگهداری گوشت‌ها به مدت 24 ساعت در سردخانه صفر تا 8 درجه کشتارگاه است و اجازه ترخیص گوشت مشروط به طی این دوره است که از نظر بهداشتی فوق‌العاده مهم است. چرا که در این دوره جمود نعشی‌ رخ می‌دهد و طی یک فرآیند شیمیایی، مقادیری از قندهای ذخیره شده در عضلات (گلیکوژن) به اسید تبدیل می‌شود.

این مسئول ادامه داد: این اسید تشکیل شده دو نقش ایفا می‌کند؛ اولاً باعث از بین بردن تعدادی از عوامل بیماریزا می‌شود، عواملی که ممکن است از دید دامپزشک بازرس مخفی مانده و یا قابل شناسایی نبوده است و از طرفی باعث ترد شدن و لذیذتر شدن گوشت پس از طی این مدت می‌شود.

وی اذعان داشت: از مهمترین عواملی که در این فصل خیلی اهمیت پیدا می‌کند ویروس عامل بیماری تب خونریزی دهنده "کریمه کنگو" است که بعد از نگهداری گوشت به مدت 24 ساعت در سردخانه، ویروس فوق غیرفعال می شود.

پیگیر پاسخگویی مسئولان تعزیرات حکومتی و اتحادیه قصابان استان بود که به نتیجه نرسید؛ البته این آمادگی جهت دریافت پاسخ آن‌ها نیز وجود دارد.


منبع:تسنیم

کد خبر 52728

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 10 =