سازمان استاندارد در حالی توجه خود را به موضوعات مرتبط با خودرو معطوف کرده که به نظر می‌رسد از نظارت بر تولید و کیفیت سایر محصولات صنعتی غافل شده است. نمونه این غفلت تولید سرکه با ماده بسیار خطرناک اسید اسیتیک است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سازمان ملی استاندارد طبق قانون تنها مرجع نظارت بر استاندارد و کیفیت محصولات تولید داخل و وارداتی به جز دارو است. این سازمان همچنین موظف است استانداردهای مربوط به همه کالاها را تدوین و در صورت نیاز در استانداردهای قدیمی تجدیدنظر کند.

با این وجود طی چند سال گذشته با تشکیل سازمان غذا و دارو موازی‌ کاری‌های زیادی بین این سازمان و سازمان استاندارد به وجود آمده است. این موازی کاری به ویژه در مورد محصولات غذایی شدیدتر است و نه تنها باعث افزایش نظارت بر استاندارد محصولات غذایی تولید داخل نشده، بلکه به نظر می‌رسد نظارت‌ها بر این حوزه ضعیف‌تر هم شده است.

مصداق بارز نظارت ضعیف سازمان استاندارد در حوزه صنایع غذایی، تولید سرکه با ماده خطرناک اسید اسیتیک است که سازمان استاندارد هیچ برخوردی با این موضوع نداشته است.

یک تولید‌کننده سرکه با تاکید بر این موضوع که بسیاری تولید‌کنندگان سرکه به جای الکل از اسید‌ اسیتیک در تولید سرکه استفاده می‌کنند، می‌گوید: استفاده از اسید اسیتیک در تولید سرکه اگرچه محصول را ارزان‌تر می‌کند، اما بسیار خطرناک بوده و سرطان‌زا است.

ضرغام نوروزی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، افزود: چندین سال است که به دنبال جلوگیری از این تخلف آشکار در صنعت سرکه‌سازی هستیم اما تاکنون موفق به مهار آن نشده‌ایم.

او با اشاره به این‌که استفاده از اسید اسیتیک در صنعت سرکه به امری متداول تبدیل شده است، گفت: در حال حاضر و به ویژه در شرایطی که مواد اولیه گران شده است، اسید اسیتیک پالایشگاهی تولیدی مجتمع‌های پتروشیمی به صورت رقیق شده در تولید سرکه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی افزود: از یک لیتر الکل طبی هشت لیتر سرکه به دست می‌آید، در حالی که با یک لیتر اسید اسیتیک 10 لیتر سرکه می‌توان تولید کرد. همچنین قیمت اسید اسیتیک ارزان‌تر از الکل است.

این تولیدکننده سرکه گفت: تولید سرکه با اسید اسیتیک بسیار ارزان تمام می‌شود و زیر قیمت بازار است. در همین حال تولید‌کنندگان 100 سی‌سی الکل هم به سرکه تولید شده با اسید اسیتیک اضافه می‌کنند تا تخلف آنها مشخص نشود و استاندارد اجباری مربوطه را نیز پاس کنند.

به گفته وی اسید اسیتیک از متانول ساخته می‌شود که ماده‌ای بسیار خطرناک و سرطان‌زا است و ایجاد زخم معده می‌کند.

نوروزی با انتقاد از عملکرد سازمان استاندارد به دلیل تجدید‌نظر نکردن در استاندارد اجباری سرکه اظهار کرد: مصرف‌کننده به هیچ عنوان نمی‌تواند سرکه تولید‌کننده با اسید اسیتیک را تشخیص دهد. البته ترشی‌هایی که با این نوع سرکه درست می‌شوند بعد از شش ماه له می‌شوند که این یکی از نشانه‌های استفاده از اسید اسیتیک در تولید سرکه است.

وی گفت: دو نوع اسید اسیتیک داریم. یکی نوع خوراکی و دیگری نوع صنعتی که متاسفاته تولید‌کنندگان سرکه از نوع صنعتی و خطرناک‌تر آن استفاده می‌کنند.

وی افزود: در حال حاضر بیش از 100 واحد تولید سرکه در کشور وجود دارد که این واحدها هیچ تشکل تخصصی نیز ندارند.

این تولیدکننده سرکه با اشاره به اینکه مصرف سرکه در ایران نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر بالاتر است، تاکید کرد: تنها راه مقابله با تولید سرکه‌ با اسید اسیتیک، سختگیرانه‌کردن استاندارد اجباری سرکه و تجدید‌نظر در آن است.

همچنین یک تولید‌کننده دیگر سرکه با ارسال نمابری به خبرگزاری ایسنا توضیح داد: "با توجه به افزایش بی‌رویه قیمت الکل از اسفند‌ ماه سال 1391 از مبلغ 1700 تومان به مبلغ بیش از 4000 تومان در اردیبهشت‌ امسال عده‌ای سودجو با استفاده از استید استیک صنعتی تولیدی پتروشیمی اقدام به تولید سرکه کرده و در استان زنجان شهرستان طارم – آب بر به فروش می‌رسانند. با توجه به این‌که اسیتد اسیتیک صنعتی دارای فلزات سنگین است سرکه تولیدی با این ماده باعث بیماری می‌شود و در عین حال باعث تعطیلی کارخانه‌های تولید سرکه با الکل و بیکاری کارگران آنها می‌شود."

پیگیری خبرنگار ایسنا از مسوولان سازمان استاندارد درباره این موضوع تا لحظه ارسال خبر نتیجه‌ای نداشته و مسوولان این سازمان حاضر به پاسخگویی نشده‌اند.

کد خبر 23485

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =