هجوم دلالان به مزارع سیبزمینی در دو ماه مانده به برداشت، در کنار مشکلات عدم تناسب عرضه و تقاضا و سیاست نادرست تنظیم بازار میتواند گرانی دوباره این محصول را در سال آینده دامن بزند که باید مسئولان از الان به فکر باشند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس دلالان و واسطهها در حالی که حدود 2 ماه به برداشت سیبزمینی استان اردبیل باقی مانده است، محصول برداشت نشده را سر مزرعه کیلویی 800 تومان خریداری میکنند.
قیمت سیبزمینی طی روزهای گذشته با سیر صعودی خود به کیلویی 3000 تومان برای مصرف کننده در تهران رسیده است که در این میان نقش واسطهها نیز بسیار پررنگ است.
هجوم زود هنگام واسطهها به محصول سیبزمینی قبل از شروع فصل برداشت، در صورت عدم کنترل، نوید محصول گرانتری را در سال آینده میدهد، زیرا معمولا واسطهها به سودهای پایین قانع نیستند و بررسیها نشان میدهد که برخی از آنها تا 300 درصد هم روی محصولاتی که خریداری میکنند، زمان عرضه اضافه میکنند.
البته مشکل قیمت محصولاتی مانند سیبزمینی و پیاز و صیفیجات قدیمی است و عدم تناسب بین عرضه و تقاضا مهمترین مشکل برای تنظیم بازار و ثبات قیمت به حساب میآید.
به گفته عیسی کلانتری دبیرکل خانه کشاورز سال گذشته سطح زیر کشت محصول سیبزمینی 50 هزار هکتار کاهش یافته است و به همین دلیل به دنبال کاهش عرضه، قیمت نیز در بازار افزایش یافته است.
از سوی دیگر صادرات بیرویه به کشور ترکیه و پاکستان وجود دارد که این موضوع نیز به افزایش قیمت دامن زده است.
به گفته حسین مهاجران رئیس اتحادیه میوه و ترهبار طی ماههای اخیر صادرات سیبزمینی به کشورهای ترکیه و پاکستان دلیل اصلی کاهش عرضه و افزایش قیمت بوده است.
همچنین به دنبال افزایش قیمت بدون حساب و کتاب سیبزمینی طی یک ماه گذشته دولت عوارض صادرات سیبزمینی را 70 درصد افزایش داد، تا شاید با کاهش میزان صادرات تعادلی بین عرضه و تقاضا ایجاد شود.
گزارش میدانی خبرنگار فارس حاکی است آهنگ کاهش قیمت سیبزمینی در بازار زده شده است که این نه به دلیل مدیریتهای مسئولان برای کنترل قیمت، بلکه به دلیل آغاز شروع فصل برداشت این محصول در برخی از استانها است.
به هر حال بعد از مشکلات عدم تناسب عرضه و تقاضا و همچنان صادراتهای بیرویه، هجوم دلالان به محصولاتی که هنوز دو ماه به فصل برداشت آن مانده است، نگرانیهای افزایش قیمت را تشدید میکند که لازم است مسئولان به فکر این معضل باشند.
سیبزمینی که معمولا غذای مستمندان به شمار میرفت، تا یک وعده غذایی را با آن سر کنند، الان به غذای اغنیا تبدیل شده و برای فقرا دور از دسترس شده است.
کد خبر 23977
نظر شما