مواد غذایی> اقتصاد غذا - در حالی که وزیر جهاد کشاورزی از برنامه ویژه این وزارتخانه برای احیای مرغ لاین خبر داده است بسیاری از کارشناسان این امر را عاملی برای از بین رفتن هزاران میلیارد ریال از منابع کشور می دانند.

به گزارش پایگاه خبری اقتصاد غذا «فود پرس»،  فروردین ماه سال جاری  کاظم خاوازی  در برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد برضرورت افزایش ضریب نفوذ دانش در عرصه های مختلف کشاورزی در کشور تاکید کرد و گفت: علی رغم تمامی ظرفیت های کشاورزی در کشور متاسفانه این حوزه از چالش های زیادی رنج می برد. برای بخش قابل ملاحظه ای از این چالش ها راهکار در کشور وجود دارد. پائین بودن دانش در هکتار از چالش های مهم بخش کشاورزی کشور است. کشور از مرغ لاین غافل شده است.
خاوازی بابیان اینکه طراحی حرکت های ضربتی برای یکسال و نیم آینده از دیگر راهبردهای  اعلام شده بنده است گفت: یکی از این حرکت ها مربوط به مرغ لاین است. کشور از مرغ لاین غافل شده در حالی که مرغ لاین سر منشاء ژنتیکی نژاد مرغ گوشتی است. پس از شروع کار در وزارتخانه یک مجری برای این حوزه تعیین و سعی خواهم کرد در یکسال و نیم تا دو سال آینده وضعیت مرغ لاین برای همیشه به طور کامل تعیین و تکلیف شود. هر قطعه ای از مرغ لاین منبع تولید نزدیک به ۴۲۰ تا ۴۳۰ تن گوشت مرغ است.

او همچنین چندی پیش در دیدار با مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره بانک عامل حوزه کشاورزی، با ترسیم شرایط فعلی بخش کشاورزی خواستار تغییر رویکردهای عملیاتی بخش متناسب با شرایط شده  و گفته بود: برای حمایت از مرغ لاین ایرانی برنامه خاصی در دست تهیه و انتظار حمایت بیشتری از این طرح از بانک داریم.

این اظهارات وزیر جهاد کشاورزی در حالی بیان می شود که برخی از کارشناسان و افراد خبره صنعت طیور به طور کلی با این مواضع وزیر جهاد کشاورزی مخالفند و معتقدند: مرغ لاین آرین اصلا نژاد ایرانی نیست و با توجه به اینکه طی سه دهه گذشته مورد غفلت واقع شده عملکرد مطلوبی ندارد و منجر به ضرر و زیان به کشور شده و صدها میلیارد تومان منابع کشور را از بین می برد.

در همین راستا دکتر حسن مهربانی یگانه استاد ژنتیک و اصلاح نژاد دانشگاه تهران و از چهره های سرشناس صنعت طیور کشور در شبکه ایران کالا در خصوص احیای مرغ لاین آرین گفت: مرغ لاین هسته های اصلی ژنتیک و اصلاح نژاد صنعت طیور هستند که فقط چند شرکت در دنیا به این دانش دسترسی دارند.

وی ادامه داد: بر اساس دانش ژنتیک و اصلاح نژاد، مقاومت مرغ ها در برابر بیماری ها افزایش یافته، میزان خوراک آنها کمتر می شود و مقدار گوشت دهی آنها افزایش می یابد.

استاد ژنتیک و اصلاح نژاد دانشگاه تهران افزود: اصلاح نژاد صورت گرفته در مرغ لاين باعث می شود تا سرعت رشد جوجه هاي گوشتي افزایش پیدا کند به گونه ای که یک جوجه چهل گرمی در عرض شش هفته  به حدود  50 برابر وزن خودش تبدیل شود.

مهربانی یگانه ادامه داد: جوجه هاي يك روزه لاین حدود سی سال پیش از هلند وارد ایران شد با این حال عملکرد این مرغ هاى حاصل از اين لاين نسبت به مرغ های فعلی کمتر است و عقب ماندگی مشاهده می شود که ناشی از ضعف مدیریت دولتی در پرورش و نگهداری مرغ لاین بوده است.

فعال حوزه دام و طیور خاطرنشان کرد: در اواخر دهه هفتاد نژادهای خارجی وارد کشور شدند و مرغ آرین را كه یکه تاز میدان صنعت طیور ایران شد و اگر مدیریت دولتی بر پرورش این نژاد اعمال نمی شد اکنون شاهد پیشرفت در تولید این نژاد مرغ بودیم.
از دور به در كردند.

مهربانی یگانه تاکید کرد: با این حال ما امروز جزو ده  کشور بزرگ تولید کننده مرغ در دنیا هستیم و کیفیت پورش مرغ در ایران نزديك به استانداردهای جهانی است. هر چند که اگر مدیریت دولتی بر سر پرورش مرغ لاین نبود، ایران می توانست در تولید این نژاد مرغ پیشرفت خوبی کند.

وی تصریح کرد: عملکرد این مرغ در مقایسه با نژادهای دیگر موجود در ایران نشان می دهد که در 28 روزگی حدود 230 گرم عقب است وضریب تبدیلش نامطلوب تر بوده و نهایتا چون  مرغداری یک کارخانه اقتصادی است و باید منابع ما را  به شکل اقتصادی تری تبدیل به گوشت و  تخم مرغ و جوجه بکند قرار دادن منابع در اختیار این مرغ می تواند موجب اتلاف منابع جدی در کشور شود.

وی افزود:  مرغ لاین آرین در ضریب استحصال لاشه حدود چهار واحد درصد عقب تر از نژادهای موجود در ایران  است و اگر این را در سه میلیون تن مرغ زنده ضرب کنیم نشان می دهد 100 هزار تن کسری گوشت خواهیم داشت.
مهربانی با اشاره به جایگاه صنعت مرغداری در کشور گفت: در ایران سالانه 2.5 میلیون تن  گوشت مرغ تولید می شود و این نشان می دهد مصرف سرانه مرغ در کشور به حدود 30 کیلوگرم افزایش یافته است واین چیزی حدود دو برابر مصرف سرانه جهانی است.
وی افزود: در حالی که سالانه  حدود 1.5 میلیارد قطعه جوجه را وارد مزارع می کنیم هرگونه اشتباه در ساختار ژنتیکی گله ها ضررش ضربدر حدود  1.5 میلیارد قطعه می شود. یعنی وقتی شما جوجه ای را وارد مرغداری می کنید سرعت رشد، ضریب تبدیل و ضریب استحصال لاشه اش نامطلوب باشد باید این مشکل را در حدود 1.5 میلیارد قطعه ضرب کرد. به طوری که بر مبنای محاسبات ما تفاوت قیمت تمام شده هرکیلوگرم گوشت نژاد آرین درب مرغداری حدود 3000 تومان بیشتر هزینه می برد تفاوت  درآمد لاشه آن نیز چیزی حدود 570 تومان است که جمع این ارقام حدود 3570 تومان به ازای هر کیلوگرم خواهد بود که اگراین عدد براي حدود 2.5 میلیون تن گوشت مرغ ( حدود 1.4 میلیارد جوجه) ضرب کنیم عدد سرسام آوری بيش از پنج هزار ميليارد تومان هزینه  سالانه به کشور تحمیل می شود.
لذا جوجه ريزى كشور در اين سطح وسيع شديداً منابع ما را كه عمدتاً هم وارداتي است تلف مي کند.


کد خبر 4039fc0082ed4b4eb932e65ed87e690e

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =