فود پرس - وضعیت تجارت غلات ایران به ویژه با کشورهای آسیای میانه و مشکلات وموانع پیش روی توسعه تجارت غلات با کشورهای حوزه CIS از جمله محورهای گفت و گوی کاوه زرگران، دبیرکل کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران با خبرگزاری کشاورزی APK (بزرگترین خبرگزاری بازرگانی و کشاورزی غلات در حوزه CIS و بالتیک) است که متن کامل آنرا در ادامه می خوانید.

لطفاً در مورد کانون انجمنهای صنایع غذایی كه در آن به عنوان دبیرکل فعالیت می کنید يا همان كنفدراسيون، توضيحاتي ارائه دهيد اينكه چه شركتهاي اعضاء آن را تشكيل مي دهند و اينكه در كل چه كارهايي انجام مي دهند.

كنفدراسيون غذا بزرگترين تشكل ايران در حوزه غذا است كه زير مجموعه اتاق بازرگاني ايران مي باشد و نمايندگاني در هيات نمايندگان اتاق ايران دارد و از دو فدراسيون و 34 اتحاديه تشكيل شده است مثل انجمن صنفي آرد سازان ايران، انجمن برنج ايران، انجمن كارخانجات نان ماشيني ايران، انجمن كنستانتره و آبميوه ايران، انجمن صنايع فرآورده هاي گوشتي ايران، انجمن قند و شكر ايران، انجمن خوراك دام و طيور ايران، انجمن روغن نباتي ايران، انجمن خرماي ايران، انجمن صنايع روغنكشي ايران، انجمن بيسكويت، شيريني و شكلات ايران، انجمن صنايع كنسرو ايران و بسياري از انجمنهاي عضو و همچنين صنايع وابسته به غذا مثل ماشين سازي صنايع غذايي يا سيلو سازها  و سيلو دارها.
كنفدراسيون غذا يك فرا NGO است و به همين دليل شركت هاي غذايي را به عضويت قبول نمي كند شركت هاي غذايي بايد در اتحاديه يا سنديكاي مربوطه خودشان عضو شده و اتحاديه ها هستند كه كنفدراسيون را تشكيل مي دهند.
البته ما شركتهاي بزرگ و ملي را به عنوان عضو درجه 2 مي پذيريم ولي به طور كلي در ايران 11200 كارخانه توليدي مواد غذايي و تعداد بيشماري شركت بازرگاني مواد غذايي وجود دارد كه 80درصد آنها زير مجموعه مستقيم و يا غير مستقيم كانون هستند و سياستگذاري و برنامه ريزي هاي كلان و نظارت بر امور و نيازهاي تمام آنها توسط دولت و با همكاري كنفدراسيون و اتحاديه هاي زير مجموعه انجام مي شود .

توضيح مختصري راجع به روند جاري واردات محصولات كشاورزي به خصوص غلات در ايران و همچنین وضعیت نقل و انتقال پول بفرمائيد.

روند جاري واردات غلات در كشور ما به خاطر شرايط تحريم تحت يك سيستم خاص پيگيري مي شود كه اين روند بدون وقفه و به بهترين شكل در حال انجام است و آمار گمرك ايران نشان مي دهد كه ما در سال گذشته 17 ميليون تن غلات وارد كرديم و هميشه راه انجام معاملات را براي خودمان فراهم كرده ايم و كشورهايي كه به دليل تحريم ها با ايران مناسبات تجاري نداشتند  فقط خودشان را از يك بازار بزرگ محروم كرده اند ضمناً بعد از توافقات انجام شده در كنفرانس ژنو راههاي مناسب جديدي براي ما بازگشايي شده است  و از طريق تعدادي از بانكهاي اروپايي اعتبارات اسنادي ما ارسال و تأييد مي شود.


دولت تا چه حدی در تنظيم بازار غلات نقش دارد؟ آيا كارخانجات دولتي توليد آرد وجود دارند؟

دولت هميشه به عنوان پشتيبان NGO ها در تنظيم  بازار كالاهاي اساسي وجود دارد و هر زمان لازم باشد وارد عمل مي شود و در حجم هاي بزرگ نياز كشور را خريداري مي كند.
در زمينه خوراك دام به جزء موارد فورس ماژور تمام نياز بازار توسط بخش خصوصي وارد كشور مي شود و در حوزۀ روغن بيشتر روغن خام توسط وزارت بازرگاني خريداري مي شود همچنين در حوزۀ دانه هاي روغني به شكل مشترك توسط وزارت بازرگاني و بخش خصوصي اين كار انجام مي شود .
اما در حوزۀ گندم با توجه به استراتژيك بودن اين كالا و حجم بالاي واردات ايران بيش از 90 درصد واردات توسط وزارت بازرگاني انجام مي گيرد، اما برنامه هاي مدوني وجود دارد كه اين ميزان در سال آينده به سمت بخش خصوصي افزايش پيدا كند و در ايران تقريباً تمامي كارخانجات آرد سازي متعلق به بخش خصوصي هستند اما به تعداد انگشت شماري كارخانجاتي وجود دارد كه دولتي هستند0 ضمن اينكه ايران از نظر تكنولوژي كارخانجات آرد جزو 5 كشور برتر دنيا است و بيش از 20 ميليون تن ظرفيت توليد آرد در كشور ما وجود دارد كه بخشي از اين ظرفيت مي تواند در قالب همكاري با روسيه براي آسياب گندمهاي مازادشان تخصيص داده شود و آرد آن در هر نقطه از شمال يا جنوب ايران تحويل مشتري شركتهاي روسي گردد .   

پتانسيل معاملات دانه ها و ديگر محصولات را بين ايران و كشورهاي CIS  را چگونه ارزيابي مي كنيد؟

پتانسيل بسيار بالايي براي معاملات تجاري در حوزه غلات بين ايران و كشورهاي حوزه CIS وجود دارد ما خريدار و واردكننده غلات هستيم و شما صادركننده غلات ضمن اينكه فاصله بسيار كمي بين اين دو بازار وجود دارد با توجه به اينكه بخش قابل توجهي از بازار ايران در حوزه غلات در اختيار كشورهاي آمريكاي جنوبي و هندوستان و كشورهاي اروپايي است بايد گفت كه كشورهاي حوزه CIS از يك بازار بزرگ در كنار خودشان غفلت كرده است.

آيا توليد كننده هاي آرد و از كيفيت گندم هاي وارداتي از روسيه و اوكراين راضي هستند؟

به دليل اينكه اغلب نان توليدي در ايران از نوع نان مسطح است و نيازي به گندم هاي خيلي با كيفيت در مصارف خبازي وجود ندارد، بنابراين گندم تمام كشورهاي دنيا براي آرد خبازي ما مي توانند مورد استفاده قرار گيرند.
البته سازمان اصلاح نباتات واردات گندم از برخي كشورها را به دليل آفت گندم ممنوع كرده ولي روسيه و اوكراين جزو آن كشورها نيستند، گندم مصرفي در اين بخش بايد گلوتن حداقل 26 و پروتئين حداقل 12،5 داشته باشد كه غالباً گندمهاي روسيه و اوكراين اين شرايط را دارند ، اما در بحث گندم دوروم براي ماكاروني و گندم با كيفيت براي مصارف قنادي و كارخانجات كيك ما گندم هاي با كيفيت نياز داريم كه در اين زمينه شرايط كمي متفاوت و همه گندم هاي توليدي اين دو كشور در آن زمينه به درد ما نمي خورد ، اما از همان منابع قابل تأمين هستند .  

خريد ساليانه ايران براي گندم و ديگر محصولات كشاورزي از كشورهاي خارجي چقدر است؟

ايران يك كشور 75 ميليون نفري است كه با سرانه مصرف غلات و نان در آن بالاتر از متوسط جهاني مي باشد سرانه مصرف گندم در ايران توسط وزارت كشاورزي آمريكا 196 كيلو اعلام شده است به همين دليل ما سالانه چيزي حدود 14 ميليون تن گندم مصرف مي كنيم  و در برخي سالها  نيمي از اين مقدار را به كشور وارد مي كنيم،  ما در سال 91 حدود 6.8  ميليون تن گندم وارد كرديم و امسال هم قصد داريم 7.5 ميليون تن گندم وارد كنيم كه بخش قابل توجهي از آن را انجام داديم.
همچنين ما در سال گذشته حدود 2.2 ميليون تن كنجاله سويا و 1.5 ميليون تن جو دامي و 5.2 ميليون تن ذرت وارد كرديم و با احتساب برنج وارداتي ما حدود 17 ميليون تن غلات وارد كرديم.

چه اقداماتي مي بايست اعمال گردد تا معاملات بين كشورها و ما  قويتر و بيشتر شوند؟

ما كشوري هستيم كه مصرف كننده و وارد كننده غلات هستيم توليدكننده هاي اصلي و بزرگ كشورهاي حوزه CIS مي توانند بخش اصلي نياز غلات ايران را تأمين و برطرف كنند. ما در حال حاضر از برزيل و استراليا واردات غلات داريم درحالي كه همسايه جنوبي روسيه هستيم و كشور روسيه توليد مازاد بر مصرف دارد پس بايد به اين نتيجه برسيم كه آنها نتوانسته اند در بازار يابي موفق عمل كنند و مشتري بزرگي مثل ايران را ترغيب به خريد غلاتشان كنند.
به نظر من كنفرانس تهران مي تواند يك موقعيت خوب براي شركتهاي حوزه CIS باشد كه واسطه ها كنار گذاشته شوند و تعاملات بازرگاني مناسبي بين كشورها شكل بگيرد.
توصيه من براي آسان تر شدن بازرگاني بين كشورها اين است كه بانكهاي كشورهاي حوزه  CIS  در تهران شعبه داير نمايند، اين عمل مي تواند موجب آسان تر شدن بازرگاني بين كشورها شود.   


                                                            
کد خبر دبیرکل کانون انجمنهای صنایع غذایی کشورهای آسیای میانه از بازار بزرگ غلات ایران غفلت کرده اند

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 8 =