گوشت به اصطلاح "تمیز" میتواند به زودی به بازار عرضه شود؛ گوشتی که مربوط به هیچ حیوانی نیست و از سلولهای بنیادین پرورش یافته است. مصرفکنندگان اما به چنین گوشتی به دیده تردید مینگرند.
چندین شرکت مستقر در سانفرانسیسکو و "سیلیکون ولی" بر روی پروژه تولید گوشت مصنوعی کار میکنند. پل شاپیرو در ماه ژانویه سال جاری میلادی (۲۰۱۸) کتابی منتشر کرد به نام "گوشت تمیز"؛ گوشتی که به گفته او، مربوط به حیوان نیست و در یک بیو راکتور یا راکتور زیستی تولید میشود و "تفاوتی با گوشت حیوانی ندارد".
مصرف چه مقدار گوشت سالم است؟
شاپیرو در مصاحبه با شبکه خبری "بیبیسی" گفته است که این گوشت تولید شده در راکتور زیستی از میلیونها سلول بنیادین گاو، خوک یا مرغ گرفته شده است.
شاپیرو در این باره گفته است: «این گوشت جایگزینی برای گوشت کنونی نیست. این گوشت واقعی است با این تفاوت که برای تهیه آن احتیاج به پرورش حیوانات و کشتار آنان نیست.»
نگرانی مصرفکنندگان
اما اگر از مصرفکنندگان پرسیده شود که آیا موافق گوشت مصنوعی هستند یا نه، پاسخ کاملا روشن است. به چند پاسخ توجه کنید: «این اقدام به نظر من نفرتانگیز است»، «فکر میکنم این کار اشتباه است. من نمیخواهم غذاهای مصنوعی بخورم.»
چقدر حاضرید بهخاطرمحیط زیست از کباب کوبیده بگذرید؟
به گزارش دویچه وله فارسی اما بسیاری از محققان در این باره برداشت متفاوتی دارند. آما والتی، مدیر شرکت "ممفیس میت" در سیلیکون ولی آمریکا، بر این نظر است که گوشت تولید شده در راکتور زیستی بسیار سالمتر از گوشتهایی است که اکنون مصرف میشوند.
افرادی چون بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت، و همچنین شرکت بریتانیایی ریچارد برانسون سهامداران شرکت "ممفیس میت" هستند.
والتی بر این نظر است که گوشت مصرفی مردم در حال حاضر ناسالم است و دلیل میآورد که "۹۰درصد از گوشت مصرفی کنونی ما، چه گوشت گاو باشد چه گوشت خوک یا طیور، آلوده به باکتریهای متفاوتی هستند".
والتی اما به نکتهای دیگر نیز در همین رابطه اشاره میکند. او میگوید که نگهداری انبوه حیوانات نیاز به جنگلزدایی دارد، تا برای تهیه مواد غذایی حیوانات خانگی بتوان در مکانهای جدیدی که به دست آمده، مزارعی را بوجود آورد. همچنین نگهداری انبوه حیوانات نیازمند مصرف آب زیاد و آنتی بیوتیکهای فراوان است.
جاش تتریک، رئیس شرکت "جاست" در سانفرانسیسکوی آمریکا با نظر بسیاری که بر کنار نهادن گوشت از جیره غذایی و جایگزین کردن آن با محصولات گیاهی تاکید میورزند مخالفت میکند و در این باره میگوید: «امروز شمار افرادی که گوشت میخورند بسیار بیشتر از گذشته شده و گوشت بخشی از هویت و فرهنگ انسانی ما شده است.»
علی بوذری که شیمیدان و در سانفرانسیسکو به شغل آشپزی مشغول است، رمزهای موفقیت گوشت مصنوعی را برمیشمارد. او بر این نظر است که مصرفکنندگان چنین گوشتی میتوانند به سرعت به آن عادت کنند، اگر این گوشت بامزه و با بدن سازگار باشد.
آشنایی بیشتر با گوشت تمیز
جالب است بدانید در سال 1932 وینستون چرچیل نخست وزیر اسبق بریتانیا در مجموعه مقالاتی تحت عنوان ایدهها و مخاطرات عنوان کرد که 50 سال بعد، باید از پوچی پرورش یک مرغ کامل و روتین انتخاب بین ران و سینه گذر کنیم و باید بتوانیم این قسمتها را به صورت جداگانه و با یک استاندارد مورد قبول پرورش دهیم. گرچه این ایدهها هنوز هم علمی ـ تخیلی بهنظر میرسند اما در سالهای اخیر چندین شرکت گامهای بلندی را در راه تولید گوشت آزمایشگاهی یا همان گوشت سالم پیمودهاند.پس بر آن شدیم تا در این شماره به این مساله بپردازیم.
طبق محاسبات سازمان محاسبه و مدیریت غذایی ایالت متحده آمریکا (FAO) مصرف جهانی گوشت تا 2050، 73 درصد افزایش می یابد.
این پیشبینی با توجه به روند رشد جمعیت و همچنین افزایش مصرف گوشت در کشورهای درحال توسعه (جهان سوم) انجام گرفته است.
درحال حاضر بخش احشام حدود 70درصد زمینهای زراعی را مصرف میکند. طبق سیستم کنونی پرورش احشام در سالهای آتی و با افزایش مقدار مصرف، زمین کافی برای پرورش وجود نخواهد داشت و گوشت به کالایی بسیار کم با قیمتی گزاف و لاکچری تبدیل خواهد شد.
راهحل آشکار میتواند جایگزینی برای گیاهان یا حذف کلی پروتئین گوشتی از رژیم غذایی بشر باشد.با توجه به اینکه بشر از پیدایش خلقت گوشت را مصرف کرده و همچنین بخشی از عرف آشپزی انسان است. به همین دلیل تعداد زیادی از مردم به مصرف گوشت اشتیاق داشته و رژیمهای گیاهی را دوست ندارند و از طرفی برخی از اسیدآمینه های ضروری بدن تنها از طریق مصرف گوشت تامین می شوند.
بنابراین غذاهای گیاهی در جایگزینی گوشت واقعی شکست خوردهاند. به همین دلیل چالش جایگزینی گوشت کماکان پابرجاست و باید بر آن غلبه کرد. گوشت سالم راه حل کمبود پروتئین در آینده می باشد که به بشر اجازه میدهد رژیمغذایی را حفظ کند.
گوشت سالم، گوشتی است که به جای بدن حیوانات در آزمایشگاه پرورده شده است و همچنین با نامهای گوشت آزمایشگاهی، یا گوشت در شیشه شناخته میشود. از دیگر مزایای استفاده از گوشت تمیز(clean meat) حمایت از حیوانات و محیط زیست همچنین حفظ بهداشت می باشد.
به طوری که برای تولید گوشت نه تنها هیچ حیوانی کشته نمی شود بلکه ذخیره آب و مراتع بالا رفته و به انتقال بیماری های مشترک بین انسان و دام غلبه می کنیم . سلولهای بنیادی در یک فرآیند (biapsy) بدون ضرر از بدن حیوانات جدا شده است و در شیشه کشت شده تا به فیبر ماهیچه تبدیل شده است.و با این تکنولوژی با محیط زیست بسیار دوستانه تر برخورد می شود.
پروژه بر 3 قسمت تمرکز داشت:
1. بیولوژی سلول های بنیادی
2. مهندسی بافت
3. محیط کشت
برای کشت گوشت در شرایط آزمایشگاهی ابتدا بدون صدمه به حیوان سلول را از بافت مورد نظر خارج و در شرایط کنترل شده ای تکثیر و رشد پیدا می کند که به لحاظ زیستی هیچ تفاوتی با گوشت دام ندارد چرا که مهندسان بافت با الهام از تکنیک های مهندسی نساجی داربست های رشته ای سه بعدی زیست تخریب پذیر(کلاژن یا سلولز ) که به صورت پریودیک حرکت می کنند تا روند رشد ماهیچه در بدن حیوانات شبیه سازی شود و توده گوشت تراکم و انسجامی شبیه بافت گوشت دام پیدا کند
هر شرکت تکنیک خاص خود را برای تولید گوشت سالم دارد. ولی فرآیند کلی یکسان است ابتدا محققان سلول آغازگر(سلول های بنیادی رویان-سلول های بنیادی بالغ-مایوبلاست و مایوسیت )را طی یک فرآیند بیضرر از بدن حیوان خارج میکنند. و آن را وارد شیشه (شبیهساز) میکنند. سلول بنیادی به سرعت تقسیم می شود ولی چون هنوز به فرم ویژه بافت ماهیچه ای در نیامده اند کنترل و سوق دادن آنها به سمت تشکیل بافت ماهیچه ای یک چالش بزرگ است اما سلول های بالغ ماهیچه ای کاملا فرم بافت ماهیچه ای را دارا هستند اما سرعت رشد و تقسیم درآنها به کندی صورت میگیرد.برای گذر از این چالش از سلول های مایوبلاستی استفاده می شود که بر روی داربست سلولی زیست تخریب پذیر تهیه شده به وسیله مهندسان بافت، شکل سه بعدی مشابه بافت دام پیدا می کند.
پس از ایزوله کردن سلول دلخواه چالش بعدی محققان ایجاد شرایط زیست محیطی مناسب برای رشد و تکثیر سلول ها است سرم جنینی گاوی (FBS) محیطی مغذی و مناسب به لحاظ فاکتورهای ضروری رشد سلول با pH مناسب می باشد وتنها مشکل استفاده از آن گران قیمت بودن و وابسته شدن تولید تکنولوژیک گوشت به دام واقعی می باشد. امروزه دانشمندان در تلاش هستند تا محیط کشت مناسب از منابع گیاهی تهیه کنند.
محققان همبرگری را با جدا کردن یک سلول بنیادی از کتف یک گاو و تبدیل به باریکههایی از ماهیچه در فلاسکهای مخصوص و به هم پیوند دادن 20000 باریکه یک همبرگر تولید کردند.
همبرگر آزمایگشاهی توسط یک سرآشپز در کره سرخ شد و توسط یک نویسنده غذایی به نام جاش شوالد تست شد. همچنین محقق غذایی هانی راتزلر هم آن را تست کرد و گفت: میدانستم در این گوشت چربی وجود ندارد پس فکر کردن که آبدار نباشد ولی بههرحال در مزه تشابه زیادی با گوشت واقعی وجود دارد. و چاش نوالد افزود: بسیار به گوشت شبیه بود ولی به آن اندازه آبدار نبود اما نرم بودن آن عالی بود.
نظر شما