مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های غذایی،آشامیدنی،آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با ارائه توصیه‌ها و راهکارهای لازم به مردم، برنامه‌های این سازمان را نسبت به ارتقای سلامت کیفیت تولید سوسیس و کالباس عنوان کرد.

خبرهای متعددی درباره استفاده برخی تولیدکنندگان از خمیر مرغ برای تولید سوسیس و کالباس منتشر می‌شود، براین اساس برای اطلاع رسانی بیشتر به آحاد جامعه گفت‌وگوی با هدایت حسینی مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو صورت پذیرفت.

 س: لطفا به‌طور کامل بفرمایید خمیر مرغ چیست؟

حسینی: خمیر مرغ یک لفظ عامیانه است، منظور از خمیر مرغ گوشت‌های جدا شده به روش مکانیکی یا به اصطلاح فنی MDM است. گوشت‌هایی باقی مانده در اسکلت حیوانات کشتار شده که چیزی حدود 10 تا 15% وزن لاشه را تشکیل می‌دهد را با این روش مکانیکی برای استفاده در فرآورده‌های گوشتی جدا می‌کنند، در اکثر نقاط دنیا صنعت گوشت و در تولید فرآورده‌های گوشتی نیز معمول است، اما با توجه به بررسی‌هایی به‌عمل آمده در ایران به این نتیجه رسیدیم که باید شرایط و ضوابط بهداشتی دقیق تری بر تولید این محصولات حاکم کنیم، به این معنی که این محصولات فقط باید در کارخانه‌های تولید کننده استفاده شوند چرا که این چنین محصولات به دلیل حساسیت میکروبی و فساد پذیری سریع می‌تواند درحمل و نقل به فراورده آسیب برساند.

این محصولات باید تحت شرایط فنی و کاملاً بهداشتی تولید شوند. به همین منظور سازمان غذا و دارو با هم فکری انجمن فرآورده‌های گوشتی تصمیم به تدوین استانداردها، ضوابط و معیارهای فنی تولید آنها گرفت تا پس از تصویب قوانین مناسب و صحه گذاری بهداشتی، مجوز مصرف صادر شود.

س: بهترین راهکار برای جلوگیری از مضرات خمیر مرغ چیست؟

حسینی: قطعاً یکی از بهترین راهکارها در مبارزه با این گونه تخلف‌ها این پیشنهاد ساده است که مصرف کنندگان اگر مرغ قطعه بندی شده یا به اصطلاح پاک شده می‌خواهند که در تمامی فروشگاهها موجود است و اگر مرغ کامل  نیز می‌خواهند باز هم می‌توانند در بسته بندی‌های بهداشتی خریداری کنند، لذا موکداً از مردم درخواست می‌کنیم که از قصاب نخواهند که ضایعات مرغ را جدا و قطع بندی کند. همچنین، از سازمان محترم دامپزشکی نیز می‌خواهیم که به‌صورت سیستماتیک از قطع بندی مرغ در قصابی‌ها جلوگیری کند.

در اینجا جا دارد که یادآوری کنم هر چند عمده این ضایعات به مصرف صنایع غیرخوراکی می‌رسد اما آزمایشگاه‌های ما در سراسر کشور نیز با جدیت و به‌صورت مستمر نمونه‌ها را بررسی می‌کند که اگر مورد مشکوکی در این فرآورده صنایع خوراکی استفاده شده بود شناسایی شود که هم به اطلاع مردم رسانده شود و هم متخلفان به مراجع قضایی معرفی شوند.

س: آیا در نمونه‌های که در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند مواردی نیز مشاهده شده است که از ضایعات در تولید این محصول استفاده شده باشد؟


حسینی:‌ مواردی دیده شده است و برای همین هم ما تولیدش را در حال حاضر متوقف کردیم تا آئین نامه بهداشتی آن هم نوشته شود و متخلفان را به مراجع قضایی معرفی کردیم. در ابتدای امسال از دانشگاه علوم پزشکی خواستیم که پروانه‌های مربوطه را سه ماه تمدید کند و هم اکنون نیز حدود چند هفته است که استفاده از گوشت مرغ جداشده به روش مکانیکی را ممنوع کردیم، در واقع بیشتر پیگیر تدوین آئین نامه بهداشتی و فنی آن هستیم که این جداسازی در خود واحد تولیدی انجام شود و مثل بسیاری از نقاط دنیا با روشی کاملاً بهداشتی و نظارت شده امکان ورود این مواد به فرآورده‌های گوشتی وجود داشته باشد.

س: برنامه‌های نهایی سازمان غذا و دارو و درخواست‌های شما از سازمان‌های مرتبط در این زمینه چه مواردی است؟

حسینی: خمیر مرغ به دلیل آنکه فرآورده‌ای ثانویه محسوب می‌شود فرآورده پروتئینی ارزان قیمتی است. ولی برای ما سلامت مردم مهمتر است، اهل فن و متخصصان مطلع هستند به دلیل حساسیت و فسادپذیری که این ماده در تولید، نگهداری، عرضه و جابجایی دارد اگر صحه گذاری‌های بهداشتی ما را همراه نداشته باشد می‌تواند نگران کننده باشد.

از آنجا که یقین داریم همه تولید کنندگان دغدغه نخست‌شان سلامت مردم است و سلامت مردم برای آنان ارجعیت دارد. این بخشنامه را هم از طرف سازمان و هم از طرف انجمن به همه تولیدکنندگان اطلاع رسانی کردیم تا طی یک سری ضوابط مشخص و روشن تولید کنندگان نیز فعالیت خود را در بهترین شرایط ممکن داشته باشند

در انتها پیشنهاد اساسی ما این است که سازمان دامپزشکی تولید ضایعات را در کل شهر متوقف کند و اجازه قطعه بندی مرغ را ندهند چرا که جمع آوری و خارج کردن ضایعات گوشتی در قصابی‌ها و فروشگاه‌های پروتئینی خطر سوء استفاده‌های احتمالی را دارد.

منبع:تسنیم
کد خبر cf671f2d1f154ed792e28ad424f8e248

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =